Összes oldalmegjelenítés

2012. október 1., hétfő

A firenzei Trattoria da Rocco

Rocco egy olyan kis hely, ami nem nagyon szerepel a turista kalauzokban. Ez egy olyan hely ahol az ember, a rekkenő nyári melegben két múzeum között egy kiváló ebédet elfogyaszthat gyorsan és gazdaságosan. Jóféle toszkán vörösbor kíséretében válogathat a hagyományos toszkán konyha fogásai közül.


Rocco a Sant'Ambrogio piac csarnokában található,  piazza Sant'Amborgio-n, ezért csak ebédidőben van nyitva és kettő-fél háromkor már bezár, mert a csarnok is akkor zár.

A Sant’Ambrogio piacra érdemes amúgy zöldségért, gyümölcsért vagy húsért kijárni, mert ide inkább a firenzeiek járnak, jobb az áru minősége is és nincs annyi turista, mint a San Lorenzon.  A főbejáraton belépve, jobb kéz felé, lehet nagyon finom gnocchit is kapni.

Rocco nem az a tipikus trattoria, kis asztalokkal, inkább hasonlít a földalatti vasút kocsijára, ahol oldalt kis padok vannak, ahova be lehet csusszanni, középen pedig a felszolgálók járkálnak.

Nagyon hangulatos és családias az egész, kedvesek a felszolgálók, Rocco is mindenkivel szóba elegyedik, nevet, viccelődik, énekelget.  
A falakon Firenze múltját idéző emlékek vannak, a teríték sárga papír tányéralátét és papír poharak, szalvéták.

A kiszolgálás nagyon gyors, pár perc alatt már előttünk van az étel, gyorsan eszünk és már megyünk a dolgunkra, hiszen jön a következő turnus.

A jó kis asztali vörösbort, név szerint  Dodici di Rocco-t , kancsóban teszik az asztalra és annyit fizet az ember, amennyit fogyaszt belőle.

Az árak egységárasak, 4-5 euro egy étel, így 12-15 euróból kijön vízzel, borral és terítékkel.

Az ételek hagyományos toszkán konyha egyszerű remekei: pappa al pomodoro, ribollita, minestra di farro (tönkebúza leves), bableves, pasta alla carettiera, a méltán híres firenzei pacal , pacal saláta, toszkán pörkölt krumplival, roastbeef, darálthússal töltött cukkini…és más finomságok.

Ha pedig valaki vacsoráról szeretne gondoskodni, akkor elvitelre is lehet kérni.


Kis gasztronómiai magyarázat:
pappa al pomodoro – alapja a toszkán, tehát sótlan száraz kenyér, paradicsom, fokhagyma
ribollita – újramelegített babos zöldségleves
minestra di farro – tönke vagy tönkölybúza leves
pasta alla carettiera – paradicsomos tonhalas csípős tészta


Egy kis kedvcsináló: 



Továbbiakban jönnek a receptek is. :-)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése